Batterilager och stödjtänster som gynnar företag
1. Frekvensstyrning
För att kunna säkerställa leveranssäkerheten vid övergången till förnybar energi, nya förbrukningsmönster och ett ökat antal förbindelser mellan länder och elsystem, har det utvecklats en ny balansmodell i det gemensamma nordiska samarbetsprojektet Nordic Balancing Model (NBM). Som ägare av ett batteri kan balansering som både möjliggör energiomställningen och samtidigt är anpassad till Europas gemensamma lagstiftning och inre marknad för el.
Här finns en stor möjlighet för de som vill investera i lagringslösningar och låta de vara med i den nya gemensamma frekvensmarknaden kallad mFRR. Som deltagare får man betalt för hur stor kapacitet man kan tillföra. Du får med andra ord betalt varje timme per år för att vara standby och möjliggöra för Svenska kraftnät att antingen ta ut eller tillföra energi till ditt energilager för att jämna ut frekvensen
2. Elarbitrage
Elmarknaden präglas av höga prisskillnader mellan de olika timmarna. Skillnaden mellan låglast och höglast kan vara mer än tio gånger så mycket och enskilda timmar ännu mer. Med ett aktivt batteri går det att köpa energi under dygnets billigaste timmar för att sedan kunna använda elen under de timmar då priset är som högst. Eller till och med sälja ut överskottet och på så sätt låta batteriet hela tiden jobba för att maximera lönsamheten.
3. Kapa effekttoppar
I takt med att elnätsföretagen har ut högre avgifter beroende på vilken effekt man utnyttjar kan ett batteri även hjälpa till att sänka elnätskostnaderna. Genom att gå in och kapa effekttopparna i förbrukningen hålls effekten nere och på så sätt även hålla nere elräkningen. Att hålla nere effekttopparna hjälper även till att skapa ett stabilare elnät. Oavsett vilket behov du har, har vi en lösning, vi erbjuder energilager från världsledande leverantörer i alla storlekar, från 10 kW upp till 10 MW.
4. Reservkraft
För de verksamheter där driften är viktig kan ett batteri gå in och försörja verksamheten med el i händelse av att strömmen skulle gå ner. En extra fördel är också att solcellsanläggningen kan fortsätta att fungera om man har anmält anläggning som ö-drift. Beroende på elförbrukning och storlek på solcellsanläggningen kan man med batteri klara sig under de vanligaste elbortfallen.
När man installerar ett batteri är det viktigt att veta att man bygger batteriet för att vara optimerat mot en av funktionerna. Du kan alltså inte erbjuda batteriet till frekvensmarknaden samtidigt som det ska fungera som reservkraft till gården.